Terug

AP Hogeschool Campus Spoor Noord

AP Hogeschool Campus Spoor Noord

In opdracht van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, heeft Interbuild de DBM (Design, Build, Maintain) van hun nieuwe hogeschool campus uitgevoerd. Campus Spoor Noord huisvest diverse opleidingen, zoals verpleegkunde, lerarenopleiding, en een informatica-opleiding. De departementen Gezondheid en Welzijn, Onderwijs en Training, en Wetenschap en Techniek vinden hier hun nieuwe thuis. Het gebouw is voorzien voor 3500 leerlingen en werd extra uitgerust met een cafetaria, bibliotheek, parking voor professoren, en facilitaire diensten voor de gehele schoolgemeenschap.

Merkwaardig aan het gebouw is dat het volledig geïntegreerd moest worden met de naastliggende parkhelling van Park Spoor Noord. De onderste laag, bouwlaag -2, omvat een parking van 211 plaatsen. Bouwlaag -1 is uitgerust met leslokalen en aula’s en een grote fietsenstalling. De centrale inkom, cafetaria, en een apart gebouw met grote aula’s bevinden zich op het gelijkvloers. Al deze lokalen zijn opgebouwd rond een centrale groene patio.
Op de eerste verdieping gegroepeerd rondom deze binnentuin bevinden zich alle labo’s, zij vormen het hart van het gebouw. Een echte ziekenhuisafdeling werd nagebouwd ter ondersteuning van de opleiding van toekomstig medisch personeel. Zo is er een hoogtechnologisch vaardigheidslabo, een neonatologisch labo, een kritische zorgenkamer en ook een operatiekwartier. Alle nodige middelen zijn beschikbaar voor de uitoefening van alle technieken met behulp van de recentste apparatuur,

Boven het gelijkvloers is het gebouw opgetrokken in L vorm, waarbij de vleugel langs de Noorderplaats opgetrokken is tot niveau +7 en het bouwdeel zone Ellermanstraat stopt op niveau +3. Er werden op diverse plaatsen toegangen gecreëerd tussen het naastliggend park en de binnentuinen van de school.

Het gebouw is uitgerust met alle hedendaagse technieken, wat een uitdaging vormde om deze te verwerken in de complexe ruwbouw. Tot slot werden alle gevelelementen uitgevoerd in wit architectonisch beton.

  • Type
    Nieuwbouw hogeschool campus
  • Ligging
    Noorderplaats / Ellermanstraat – 2000 Antwerpen
  • Bouwheer
    Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
  • Architect
    Poponcini & Lootens ir. architecten bvba i.s.m. Jaspers – Eyers Architects bvba
  • Studiebureau Stabiliteit
    Abcis – Van Wetter nv
  • Studiebureau Technieken
    VK Engineering nv
  • Studiebureau Akoestiek
    Venac bvba
  • Veiligheidscoördinatie
    Proyectum bvba
  • E-peil
    E 53
  • K-peil
    K 28
  • Oppervlakte bovengronds
    30.500 m²
  • Oppervlakte ondergronds
    6.200 m²
  • Aanvang der werken
    augustus 2012
  • Einde der werken
    juli 2015
  • Uitvoeringstermijn
    36 maanden