Terug

Gerechtsgebouw Hasselt

Gerechtsgebouw Hasselt

Voor haar nieuw gerechtsgebouw koos de stad Hasselt voor een opvallende vorm: een heuse boomstructuur die zowel verwijst naar de (ge-) rechtsboom waar vroeger recht werd gesproken, als naar de boomeenheid in het Hasselts wapenschild.

Er werd een dubbele gevel voorzien voor het gerechtsgebouw. De voorgevel bestaat voor het grootste gedeelte uit glazen vlakken in verschillende vormen met daartussen een houtstructuur. Om de temperatuur te regelen, zijn de ramen voorzien van zonnewerende lamellen. Binnenin werd alles afgewerkt met hout. Het hoofdgebouw telt zes verdiepingen waar de werklokalen en zittingzalen zijn ondergebracht. De toren van veertien verdiepingen huisvest de administratieve diensten. Bovenin de toren bevindt zich een polyvalente ruimte met panoramisch zicht op de stad. Het geheel creëert meer dan 22.500 m² werkruimte.

Het concept moest aangepast worden aan de bijzondere behoeften van een gerechtsgebouw zoals cellen, extra veiligheidsvoorzieningen en aangepaste zalen voor rechtspraak. Een extra vereiste was bovendien een ecologisch vriendelijke constructie.

  • Type
    Nieuwbouw gerechtsgebouw
  • Ligging
    Parklaan - 3500 Hasselt
  • Architect
    TWINS en architectencombinatie: J. Mayer H. , Lens °ass, A2O architecten
  • Project manager
    Eurostation nv
  • Promotor
    Hasselt Stationsomgeving nv
  • Studiebureau Stabiliteit
    M & A Van Wetter bvba
  • Studiebureau Technieken
    Eurostation nv
  • Controlebureau
    Seco cv
  • Oppervlakte bovengronds
    24.161 m²
  • Aanvang der werken
    oktober 2008
  • Einde der werken
    juni 2011
  • Uitvoeringstermijn
    33 maanden