Terug

Nieuw Havenhuis

Nieuw Havenhuis

Het ontwerp van de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen – van de hand van Britse architectenbureau Zaha Hadid Architects – is op zijn zachts gezegd een ontwerp dat niemand onberoerd laat. Het nieuwe Havenhuis kenmerkt zich dan ook door een tweeledig ontwerp. Het vertrekt immers van de restauratie van de voormalige brandweerkazerne, een beschermd gebouw, waarboven vervolgens een dynamisch bootvormig volume geconcipieerd wordt. Zo krijgt het oorspronkelijke gebouw een nieuw elan. De twee aparte onderdelen maken van het Havenhuis bovendien een nieuwe volumetrische constellatie die indrukwekkende vergezichten biedt over stad en haven.

De nieuwbouwgevels zijn opgebouwd uit glazen driehoeken, die lichtjes roteren ten opzichte van elkaar zodat de lichtinval steeds veranderende reflecties oplevert. Het nieuwe gebouw is de werkplek van zo’n 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Een gedeelte van de landschaps- kantoren en vergaderzalen zijn gehuisvest in het bestaande gebouw. Deze ruimtes zijn toegankelijk vanuit het centrale atrium. In het nieuwe volume zijn eveneens landschapskantoren en vergaderzalen voorzien, maar ook het auditorium en een panoramisch bedrijfsrestaurant  werden hier ingericht. Via panoramische liften bereiken medewerkers en bezoekers dit gedeelte.

Het project ontwikkelde zich in drie fases: in een eerste fase werd gestart met de ondergrondse parking, in een tweede fase werd het bestaand gebouw ontdaan van de technische installaties, binneninrichting en dak, en in een derde fase ten slotte werd het nieuwe kantoorgebouw opgebouwd. Tijdens de realisatie van het nieuwe kantoorgebouw werd het bestaande kantoorgebouw volledig gerestaureerd, ingericht en afgewerkt.

Het gebouw behaalde het BREEAM certificaat ‘Very Good’.

  • Type
    Nieuwbouw en renovatie kantoorgebouw
  • Ligging
    Zaha Hadidplein 1 – 2030 Antwerpen
  • Bouwheer
    Havenbedrijf Antwerpen
  • Architect
    Zaha Hadid Architects Ltd – Bureau Bouwtechniek nv
  • Studiebureau Stabiliteit
    Studieburo Mouton bvba
  • Studiebureau Technieken
    Ingenium nv
  • Studiebureau Akoestiek
    Daidalos Peutz Bouwfysisch Ingenieursbureau bvba
  • Controlebureau
    Seco cv
  • Veiligheidscoördinatie
    Bureau Bouwtechniek nv
  • Energy performance
    BREEAM 'Very Good'
  • Oppervlakte bovengronds
    15.500 m²
  • Oppervlakte ondergronds
    11.750 m²
  • Aanvang der werken
    oktober 2012
  • Einde der werken
    september 2016
  • Uitvoeringstermijn
    47 maanden