Terug

Résidence Palace

Résidence Palace

Dit project betreft de herstructurering en restauratie van Blok A van het Résidence Palace opdat de zetel van de Europese Raad en van de Raad van de Europese Unie zich hier kan vestigen.

De vleugel van Blok A, die dateert van 1923, werd gerenoveerd en de uitbreidingen, daterend van de jaren 1960, werden gesloopt. Blok A is vervolgens uitgebreid met een glazen kubusvormig volume dat een ruim atrium vormt en wordt begrensd door een dubbele glazen wand. De buitenzijde hiervan bestaat uit een patchwork van ramen die uit alle landen van de EU afkomstig zijn. Het centrum wordt ingenomen door een soort van reusachtige lantaarn die de meest emblematische zalen van het programma bevat (conferentiezaal, perszaal, enz.), getypeerd door een kleurontwerp van Georges Meurant. Er is een gedeeltelijke verhoging van de blok voorzien met een volume waarin aanvullend kantoren en technische lokalen zijn ondergebracht. Het geheel wordt overdekt met een ‘scherm’ van zonnepanelen. De zone tussen het Résidence Palace en het Justus Lipsiusgebouw is geherstructureerd, met voetgangersbruggen, souterrains en parking.

In het gebouw zijn conferentiezalen, kantoren voor de bestuurders van de instelling en voor de afgevaardigden van de lidstaten van de Europese Unie, een gedeelte van de kantoren van het secretariaat van de Raad, lokalen voor de pers, een restaurant en zalen voor officiële diners ondergebracht.

Het vernieuwde gebouw heeft een bruto oppervlakte van ongeveer 71.000 m², waarvan ongeveer 18.000 m² behoud van bestaande oppervlakte.

  • Type
    Herstructurering, uitbreiding, renovatie en restauratie van de zetel van de Europese Raad en van de Raad van de Europese Unie
  • Ligging
    Wetstraat 155 – 1000 Brussel
  • Bouwheer
    Regie der Gebouwen
  • Studieteam
    Lead and design partner Philippe SAMYN and PARTNERS-architects and engineers
    For the joint venture: Philippe SAMYN and PARTNERS-architects and engineers STUDIO VALLE PROGETTAZIONI-architects BURO HAPPOLD-engineers
  • Controlebureau
    Seco cv
  • Veiligheidscoördinatie
    Bopro nv
  • Oppervlakte bovengronds
    54.000 m²
  • Oppervlakte ondergronds
    17.000 m²
  • Aanvang der werken
    juli 2011
  • Einde der werken
    december 2016
  • Uitvoeringstermijn
    65 maanden