Terug

Vaartkom

Vaartkom

Project Vaartkom omvat de nieuwbouw van 111 assistentiewoningen met 1 gemeenschappelijke ondergrondse kelder en 2 bovengrondse gebouwen met respectievelijk 7 verdiepingen en 9 verdiepingen. Op dezelfde site wordt ook een beschermde silogebouw en los- en laadkade dor Interbuild gerestaureerd, gerenoveerd en verbouwd tot kantoren.

Interbuild bouwt het project in opdracht van Vaartkom nv aan de Vaartkom te Leuven. De site bevindt zich aan de Leuvense Vaart, een van oudsher industrieel gebied die na de Tweede Wereldoorlog in verval geraakte. Sinds de jaren ’90 is dit gebied echter volop in ontwikkeling.

De nieuwbouw wordt opgetrokken in buitenpleister, aangevuld met aluminium elementen en natuursteen. De gevel van de historische silotoren wordt gerestaureerd onder het toezien oog van Onroerend Erfgoed. Verder zal de bestaande los- en laadkade geïntegreerd worden in de gevel van het nieuw gebouw. De uitdaging bestaat erin om de huidige draagwand af te breken en de kade te integreren in de draagstructuur van de nieuwbouw.

Om de ondergrondse parking te realiseren worden de bestaande funderingswanden van de omliggende straten uitgebroken zodat de volledig gesloten bouwput hier kan gerealiseerd worden met berlinerwanden. Voor de aangrenzende zones met het bestaand gebouw wordt een combinatie van secanspalenwanden en onderschoeiingen toegepast.

Het project heeft een totale uitvoeringstermijn van 21 kalendermaanden, waarbij het kantoorgedeelte na 10 maanden in gebruik zal genomen worden.

De grote uitdaging van dit project ligt in de werforganisatie om in de zeer korte uitvoeringstermijn 2 verschillende type gebouwen af te werken zonder enige stockageruimte waarbij de verschillende leveringen “just in time” dienen af te komen.

  • Type
    Nieuwbouw en renovatie graansilo tot kantoren
  • Ligging
    Vaartkom 41 - 3000 Leuven
  • Bouwheer
    Vaartkom nv
  • Architect
    Jaspers-Eyers Architects nv
  • Studiebureau Stabiliteit
    Group D. Engineering bvba
  • Studiebureau Technieken
    VK Engineering nv
  • Studiebureau Akoestiek
    VK Engineering nv
  • Controlebureau
    Seco cv
  • Veiligheidscoördinatie
    2B Safe
  • E-peil
    E 45
  • K-peil
    K 40
  • Oppervlakte bovengronds
    10.884 m²
  • Oppervlakte ondergronds
    2.062 m²
  • Aanvang der werken
    april 2018
  • Einde der werken
    december 2019
  • Uitvoeringstermijn
    21 maanden