Back

Nieuw Zuid

Nieuw Zuid

Nieuw Zuid is een nieuwe stadswijk in wording in het zuiden van Antwerpen, de « buurt van de toekomst ».

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling op een toplocatie in Antwerpen. Het projectgebied is gelegen aan de oevers van de Schelde en naast het trendy Zuid, tussen de Scheldekaaien, de Namenstraat, de Jan van Gentstraat, de Brusselstraat en de Ring. Het biedt uitstekende bereikbaarheid met de auto en het openbaar vervoer.

Het masterplan van Nieuw Zuid is van de hand van Secchi-Viganò, een architectuur- en stadsontwikkelingsbureau met wereldfaam. Een leefbare, groene stadsbuurt met winkels, scholen, crèches en alle faciliteiten, autoluw en met een groot centraal park. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden via de centrale promenade en zo ingeplant dat ze in directe relatie staan tot de Schelde, de stad, of het nabijgelegen groen. Ze ademen licht en ruimte, en hebben een markante architectuur met oog voor groen en duurzaamheid.

Landschapsarchitect Bas Smets tekende het groenontwerp van Nieuw Zuid, en mocht ook de inplanting van de gebouwen bepalen. Met het landschap als vertrekpunt, staat de natuur echt centraal op Nieuw Zuid. 12 ha natuur bieden een uitgestrekt centraal park, binnentuinen, speelzones, fietspaden en slenterwegjes. Groene verbindingen doorheen de nieuwe stadswijk zorgen voor een verbinding tussen de grote parkruimte en de Schelde.

Nieuw Zuid is een innovatieve woonsite die uitblinkt in duurzaamheid. Voor de hele site werd door de stad Antwerpen een extern warmtenet aangelegd dat door toepassing van hernieuwbare energie ieder gebouw voorziet van warmte. Dankzij een doorgedreven isolatie, haalt Nieuw Zuid vlot de energie-passiefnorm. Alle woningen zijn ook voorzien van het meest warmterecupererende ventilatiesysteem op de markt. Zonnepanelen, groendaken, en nog veel meer eco-vriendelijke maatregelen dragen ook bij aan de duurzame filosofie van deze groene woonwijk aan de Schelde.

De eerste bouwwerken aan Nieuw Zuid zijn gestart in december 2013, met het reeds door Interbuild opgeleverde Kaai Nieuw Zuid. De ontwikkeling zal gefaseerd gebeuren van noord naar zuid, zodat de eerste delen die klaar zullen zijn meteen aansluiten op de stad. De volledige realisatie van Nieuw Zuid zal minstens 15 jaar in beslag nemen.

Interbuild realiseert de volgende projecten voor bouwheer Triple Living nv, eigenaar van deze site:

Kaai Nieuw Zuid
Zuidertuin
Green Desk
Zuiderpromenade
Cocoon & Domitys
Zuiderzicht
Scheldekaai & Zuiderflank
Scheldezicht
Campus Nieuw Zuid
Schelde 21
Zuiderplein & Parkzicht

  • Type
    Nieuwbouw stadswijk
  • Location
    Nieuw Zuid Antwerpen
  • Builder
    Triple Living nv