Terug

Gerechtsgebouw Antwerpen

Gerechtsgebouw Antwerpen

Het nieuwe gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats te Antwerpen is het resultaat van een internationale architectuurwedstrijd. Dit publieke gebouw is subtiel, milieuvriendelijk, duurzaam en transparant. Via de centrale lichtruime publieke ontvangsthal, genoemd de “salle des pas perdus”, die men bereikt via een monumentale houten trap vanaf de Bolivarplaats, krijgt men toegang tot de zes kantoorvleugels die onderling met elkaar verbonden worden via galerijen op de eerste en tweede verdieping. De zittingszalen bevinden zich boven de kantoren en onder de kenmerkende schaaldaken. In totaal zijn er 26 kleine en 6 grote zittingszalen, herkenbaar aan de 26 lage en de 6 hoge schaaldaken. Deze promotieopdracht werd gerealiseerd door Justinvest Antwerpen NV waarbij Interbuild het volledige “construction management” voor zich nam.

  • Type
    Nieuw gerechtsgebouw
  • Ligging
    Bolivarplaats - 2000 Antwerpen
  • Opdrachtgever
    Regie der Gebouwen
  • Architect
    THV Richard Rogers Partnership - VK Studio - Arup
  • Project manager
    Justinvest Antwerpen nv (Interbuild - KBC - Dexia)
  • Promotor
    FOD Justitie
  • Studiebureau Akoestiek
    Venac bvba
  • Oppervlakte bovengronds
    59.000m² kantoren en raadszalen
  • Buitenaanleg
    19.000m² parking, cellencomplex & archief
  • Aanvang der werken
    3 april 2001
  • Einde der werken
    28 oktober 2005
  • Uitvoeringstermijn
    56 maanden