Terug

Gerechtsgebouw Gent

Gerechtsgebouw Gent

Het gerechtsgebouw van Gent wordt onderscheiden in 3 zones:

  • de publieke zone aan de Opgeëistenlaan, herkenbaar aan de volledig in glas uitgevoerde gevel
  • de half-publiek zone met de zittingzalen en de griffies met landschapskantoren
  • de niet-publieke zone met de individuele kantoren voor de magistraten

In totaal beslaat het gebouw 5 bovengrondse en 2 ondergrondse verdiepingen. Dankzij de aanleg van binnentuinen kan het daglicht volop binnendringen. Via de glazen panoramische liften en wanden kan het publiek als het ware doorheen het gebouw kijken, tot in de binnentuinen toe. Als gevel werd gekozen voor natuursteen, een donkere graniet met ruw oppervlak, die in hoofdzaak gebruikt wordt voor de kantoorzone. Hoe meer de zone voor het publiek toegankelijk is, hoe meer immers gebruik wordt gemaakt van glas in de gevelopbouw.

Het nieuwe gerechtsgebouw werd geïntegreerd in een nieuw buurtpark en functioneerde als katalysator voor de verdere ontwikkeling en ontplooiing van de buurt.

  • Type
    Nieuw gerechtsgebouw
  • Ligging
    Opgeëistenlaan 74 te Gent
  • Opdrachtgever
    Regie der Gebouwen
  • Architect
    Studiebureau: THV Architecten Beel & Achtergael - Technum (BAT); Wettelijk toezicht: Arch & Teco
  • Promotor
    Rabotinvest nv (Besix - Dexia - Interbuild - KBC - Vanhout)
  • Studiebureau Stabiliteit
    THV Architecten Beel & Achtergael - Technum (BAT)
  • Studiebureau Technieken
    THV Architecten Beel & Achtergael - Technum (BAT)
  • Studiebureau Akoestiek
    THV Architecten Beel & Achtergael - Technum (BAT)
  • Oppervlakte bovengronds
    30.730 m²
  • Oppervlakte ondergronds
    24.270 m²
  • Aanvang der werken
    6 januari 2003
  • Einde der werken
    30 november 2006
  • Uitvoeringstermijn
    47 maanden