Terug

Montoyer 25

Montoyer 25

Dit project, dat gelegen is in de Montoyerstraat in het hart van de Europese wijk in Brussel, bestaat uit de gedeeltelijke afbraak en heropbouw van een kantoorgebouw.

De bovenbouw van het bestaande kantoorgebouw werd gesloopt met behoud van het gelijkvloers en de bestaande ondergrondse parking, waarna een nieuwe structuur met 9 bovengrondse bouwlagen is opgetrokken.

De kenmerkende voorgevel bestaat uit aluminium ramen met daartussen een structuur in alucobond. Gelet op de beperkte verdiepingshoogte werd er voor de ruwbouw gebruik gemaakt van metalen Peikko-liggers, zodat er onder de betonnen welfselvloeren geen bijkomende balken te zien zijn. Het binnenklimaat wordt gegarandeerd door klimaatplafonds in aluminium.

Tijdens de zeer korte uitvoeringstermijn werd het bestaande gebouw volledig asbestvrij gemaakt voorafgaand aan de sloopwerken.

Een grote uitdaging bestond er onder andere in om de buren tijdens de bouwwerken permanent toegang te geven tot de bestaande ondergrondse parking via de Montoyerstraat. Verder was de ruimte op de openbare weg die beschikbaar was voor de torenkraan en voor het laden en lossen van de materialen uiterst beperkt.

Het project behaalde het duurzaamheidslabel BREEAM “Very Good” .

  • Type
    Afbraak en nieuwbouw van een kantoorgebouw
  • Ligging
    Montoyerstraat 25 - 1000 Brussel
  • Bouwheer
    Kairos nv
  • Architect
    A2RC ARCHITECTS nv
  • Studiebureau Stabiliteit
    VK Engineering nv
  • Studiebureau Technieken
    VK Engineering nv
  • Studiebureau Akoestiek
    VK Engineering nv
  • Controlebureau
    Seco cv
  • Veiligheidscoördinatie
    G4S
  • E-peil
    E 66
  • K-peil
    K 35
  • Energy performance
    BREEAM 'Very Good'
  • Oppervlakte bovengronds
    3.100 m²
  • Aanvang der werken
    augustus 2016
  • Einde der werken
    oktober 2017