Terug

Renaissance (Jacqmain)

Renaissance (Jacqmain)

Gelegen tussen het Brouckèreplein en de Noordwijk, in het centrum van Brussel, bevond zich eerder de oude site van de krant La Libre Belgique. Na een jarenlange leegstand van het gebouw werd hier een prestigieus project vooropgesteld, bestaande uit een combinatie van kantoren en woningen. Naast de uitdaging om renovatie en nieuwbouw te combineren in één project, speelde ook de strakke planning een zeer cruciale rol.

Het kantoorgedeelte werd opgetrokken in geprefabriceerde betonelementen en werd aan de buitenzijde voorzien  van een performante beglazing afgewisseld met een Marbella natuursteen. Voor het woongedeelte werd er gekozen voor een drastische renovatie: enkel de gevels en enkele geklasseerde binnenmuren werden behouden en het buitenschrijnwerk werd vervangen met respect voor het origineel. De appartementen op de verschillende verdiepingen worden gekenmerkt door hoge plafonds en een luxueuze afwerking. De winkels op het gelijkvloers werden casco afgeleverd. Verder bevindt zich tussen het kantoorgedeelte en de woningen nog een ruime binnentuin in het midden van de site.  Deze voorziet het geheel van groen en brengt extra licht in zowel de kantoren als de appartementen.

Voor het gehele project is er rekening gehouden met performante EPB-vereisten. Voor dit kantoorproject in het bijzonder werd alles afgetoetst aan de HQE (Haute Qualité Environnementale)-eisen wat de afgifte van een HQE certificaat opleverde. Om dit te bereiken werden er in het concept bewust keuzes gemaakt op het gebied van isolaties, gevelopbouw en speciale technieken.

  • Type
    Afbraak en nieuwbouw kantoorgebouw + renovatie appartementen en commerciële ruimtes
  • Ligging
    Emile Jacqmainlaan 121-135 - 1000 Brussel
  • Architect
    Jaspers - Eyers Architects bvba
  • Project manager
    Kaïros nv - KVH nv
  • Promotor
    GDI nv
  • Studiebureau Stabiliteit
    M.& A. Van Wetter bvba
  • Studiebureau Technieken
    VK Engineering nv
  • Studiebureau Akoestiek
    Venac bvba
  • Controlebureau
    Seco cv
  • Veiligheidscoördinatie
    Bureau d'études PS2 bvba
  • Oppervlakte bovengronds
    12.080 m²
  • Oppervlakte ondergronds
    4.090 m²
  • Aanvang der werken
    september 2008
  • Einde der werken
    mei 2010
  • Uitvoeringstermijn
    21 maanden